ریدایرکت یا تغییر مسیر چیست؟ کاربرد های ریدارکت

ریدایرکت یا تغییر مسیر چیست؟ انواع، کاربرد و تاثیر آن در سئو
نویسنده: تیم نیواد
به‌روزرسانی: 27 / 06 / 1402
4.8/5 - (6 امتیاز)

بهتر است بدانید ریدایرکت یا تغییر مسیر (Redirect) از جمله اقدامات فنی در حوزه سئو و بهینه‌سازی سایت‌ ها محسوب شده که به منظور هدایت کاربران به آدرس جدید صفحات سایت انجام می‌شود. زیرا برخی از مواقع مدیران سایت ها به دلایلی چاره‌ای جز تغییر آدرس صفحات وب سایت خود ندارند. چنانچه کاربران به صفحات دیگر با آدرس جدید هدایت نشوند، در این صورت از سایت خارج خواهند شد. به دنبال آن هم رتبه سایت در نتایج گوگل بسیار افت خواهد کرد. بنابراین مدیران سایت ها برای رفع این مشکل، از تکنیک ریدایرکت یا تغییر مسیر استفاده می‌کنند. در این مقاله قصد داریم با این تکنیک، انواع، کاربردها و تاثیرات آن بر سئوی سایت ها آشنا شویم.

با ریدایرکت یا تغییر مسیر بیشتر آشنا شویم

گاهی اوقات شما آدرس یک سایت را در مرورگر اینترنت وارد می‌کنید، اما به صفحه‌ای دیگر با آدرس جدید منتقل می‌شوید. این اتفاق به صورت ناگهانی و خودکار رخ می‌دهد و نتیجه انجام اقداماتی است که متخصصین از آن تحت عنوان ریدایرکت یاد می‌کنند. شما با انجام تکنیک تغییر مسیر در سایت یا صفحه‌ای خاص، کاربران را هدایت می‌کنید به سایت یا صفحه جدید (آدرس جدید با url جدید) منتقل شوند. این صفحه جدید هم آدرس یا url دیگری دارد. در چنین شرایطی، تا حد زیادی قدرت سئوی این صفحات و وب سایت ها هم منتقل می‌شود. انجام چنین اقدامی باعث می‌شود که کاربران در سایت مورد نظر باقی بمانند و از کاهش بازدیدها جلوگیری شود.

برای مثال کاربران ممکن است یک عبارت کلیدی همانند “جدیدترین گوشی سامسونگ” را در موتور جستجوی گوگل وارد کنند. سپس در صفحه نتایج گوگل با مشاهده وب سایت مورد نظر روی آن کلیک کرده و وارد آن می‌شوند. چنانچه پس از وارد شدن به سایت مورد نظر با صفحه‌ای همانند 404 روبرو شوند، فورا سایت را ترک می‌کنند. اما با ریدایرکت کردن آن سایت،  بلافاصله به صفحه جدید با آدرس دیگری هدایت می‌شوند.

کاربردهای ریدایرکت یا تغییر مسیر

ریدایرکت یا تغییر مسیر با توجه به این که برای چه هدفی استفاده شود، کاربردهای متفاوتی دارد. در واقع هر کدام از کاربردهای آن، نیاز خاصی را برای مدیران وب سایت ها برطرف می‌کند. کاربردهای تغییر مسیر شامل موارد زیر می‌شود:

تغییر دامنه سایت ها

گاهی اوقات مدیران سایت ها، نیاز دارند تا دامنه وب سایت خود را تغییر دهند. این کار هم به دلایلی از جمله بهبود و ساده‌سازی دامنه یا برای حل مشکلاتی انجام می‌شود که در سایت ایجاد شده است. تغییر دامنه از جمله اقدامات معمول و همیشگی مدیران سایت ها به شمار می‌رود. بهبود و ارتقای دامنه هم خود باعث کسب رتبه بهتر در نتایج گوگل می‌شود. در این صورت استفاده از فن ریدایرکت یا تغییر مسیر  برای تغییر دامنه وب سایت، راهکار بسیار مناسبی است. زیرا انتقال مسیر تا حد ممکن از افت رتبه سایت جلوگیری می‌کند و کاربران هم به آدرس جدید سایت هدایت می‌شوند.

تغییر آدرس صفحات وب سایت

برخی از مواقع بنا به دلایلی باید آدرس قبلی برخی از صفحات سایت تغییر یافته و انتقال پیدا کند. اما مشکل اینجاست که کاربران آدرس قبلی را می‌شناسند و با لینک‌های بسیاری به آن مراجعه کرده‌اند. در این شرایط تغییر URL یا آدرس قدیمی سایت باعث افت رتبه سایت می‌شود. همچنین روی سئوی آن تاثیر منفی می‌گذارد. بنابراین برای حل چنین مشکلی، استفاده از فن ریدایرکت یا تغییر مسیر راهکار مناسبی است که تا حد امکان با حفظ رتبه سایت، آدرس صفحات قبلی هم تغییر یابد.

حذف محتوای تکراری سایت ها

ممکن است در برخی از سایت ها محتوای مشابه و تکراری در صفحات وجود داشته باشد. هر چند آدرس یا URL این صفحات با یکدیگر تفاوت دارد، اما برای ارتقای رتبه، صفحات با محتوای مشابه باید حذف شود. به این منظور لازم است یک صفحه را به عنوان صفحه اصلی یا مرجع انتخاب و دیگر صفحات را حذف کرد. اما ممکن است انجام چنین کاری، روی سئوی سایت تاثیر منفی بگذارد. همچنین امکان از بین رفتن لینک ‌دهی ‌های داخلی و خارجی وجود دارد. در چنین وضعیتی، استفاده از ریدایرکت راهکاری مناسب و منطقی به نظر می‌رسد. زیرا با تغییر مسیر، بدون آن که سئو و لینک‌های ارجاع شده آسیب چندانی ببیند، صفحات تکراری و مشابه حذف خواهد شد.

استفاده از آدرس های چندگانه برای یک وب‌سایت

برخی اوقات مشاهده می‌کنیم یک سایت چند آدرس دارد. برای مثال ممکن است مدیر یک سایت از دو دامنه به نام‌های .ir و .com به طور همزمان استفاده کرده باشد. در این صورت ریدایرکت به مدیر سایت کمک می‌کند تا بتواند هر دو این دامنه‌ها را روی یک هاست قرار داده و تنظیم کند. در نتیجه، کاربران وقتی در حال جستجوی سایت مورد نظر با هر کدام از این دو دامنه هستند، به صفحه اصلی سایت وارد خواهند شد.

دریافت گواهی SSL سایت

دریافت گواهی SSL می‌تواند به سایت مورد نظر کمک کند تا امنیت آن افزایش یابد. در واقع این گواهی نوعی پروتکل امنیتی محسوب می‌شود که بین ارائه‌دهنده و دریافت‌کننده سرویس، ارتباط برقرار می‌کند. این گواهی به شکل فایلی کوچک با دیتای زیادی است که می‌تواند بین سایت و مرورگر اینترنت، لایه‌ای امنیتی ایجاد کند. نصب و استفاده از این گواهی، تاثیر مثبت چندانی روی سئوی سایت به دنبال ندارد. اما به دلیل اعتماد بیشتر کاربران به چنین سایت هایی، ترافیک ورودی را افزایش خواهد داد. اگر مدیر سایتی بخواهد گواهی Ssl را دریافت کرده و آن را نصب کند، لازم است آدرس تمامی صفحات را از پروتکل Http به Https تغییر دهد. در این صورت برای انجام چنین کاری، استفاده از تکنیک ریدایرکت یا تغییر مسیر ضروری است.

انواع ریدایرکت یا تغییر مسیر

در این قسمت به بررسی انواع ریدایرکت پرداخته‌ایم. با توضیح هر کدام، بیشتر با ماهیت انواع این تکنیک و شرایط استفاده از آن آشنا می‌شوید. البته هر کدام از انواع تغییر مسیر، به لحاظ سئویی، نتایج متفاوتی را به دنبال خواهد داشت.

ریدایرکت یا تغییر مسیر 301 یا Redirect 301 چیست؟ ریدارکت با کد 301

ریدایرکت یا تغییر مسیر 301

ریدایرکت 301 را می‌توان پرکاربردترین نوع انتقال مسیر در فضای وب سایت ها دانست. بیش از 90 درصد از صفحات وب سایت هایی که از این کد استفاده می‌کنند، تغییر مسیر آن ها به شکل دائمی خواهد بود. یعنی وقتی کاربر با آدرس قبلی، به سایت مراجعه می‌کند، ناگهان و به شکل خودکار صفحه جدید برایش نمایان می‌شود. با اعمال کد 301 به موتورهای جستجو این مساله را نشان می‌دهید که صفحات قبلی مجددا بازگردانی نخواهند شد. این نوع از انتقال مسیر، هم می‌تواند داخل سایت و هم خارج از آن صورت گیرد. وقتی داخل سایت باشد، کاربر به شکل خودکار به صفحه جدیدی در همان سایت منتقل می‌شود. اما در حالت دوم، کاربر وقتی آدرس صفحه‌ای را جستجو می‌کند، به صفحه سایتی دیگر وارد می‌شود.

اگر مشکلات تکنیکالی در بخش ریدارکت یا تغییر مسیر در سایت خود دارید، پیشنهاد میکنیم حتما از مشاوره سئو حرفه ای و تخصصی رایگان استفاده کنید.

ریدایرکت یا تغییر مسیر 302

تغییر مسیر 302 زمانی به کار می‌رود که یک صفحه از سایت به طور موقت از دسترس خارج شده و کاربران به طور خودکار به صفحه دیگر منتقل می‌شوند. با تعطیلی موقت صفحه‌ای از سایت و نمایش صفحه 404، گوگل آن را صفحه‌ای بی‌ارزش تلقی کرده و به طور کامل از نتایج جستجو حذف می‌کند. در چنین شرایطی ریدایرکت یا تغییر مسیر 302 به کمک مدیران سایت ها می‌آید. از طریق این کد می‌توان بدون حذف، یک صفحه را موقتا از دسترس خارج کرده و به طور خودکار کاربران را به صفحه دیگری منتقل کرد. انتقال موقتی آدرس سایت ها، ممکن است به علل بروز مشکلات فنی یا تغییرات برنامه‌نویسی انجام شود.

با اعمال کد 302 موتورهای جستجو از جمله گوگل این تغییرات را موقتی به شمار می‌آورند و اعتبار صفحه را حفظ می‌کنند. اما اگر مدت زمان تغییرات و استفاده از این کد طولانی شود، موتورهای جستجو به تدریج اعتبار و قدرت سئو را از صفحه مورد نظر می‌گیرند. بنابراین همانند تغییر مسیر 301 یا دائمی با آن برخورد خواهند کرد.

ریدایرکت یا تغییر مسیر 307

کد 307 مدل دیگری از تغییر مسیر 302 به شمار می‌رود. تنها تفاوتی که بین این دو کد وجود دارد، مربوط به کاربرد کد 307 در نسخه 1.1 پروتکل Http است. به عبارتی وقتی سرور سایت تنها از نسخه 1.1 این پروتکل پشتیبانی کند، در این صورت باید از کد 307 برای انتقال مسیر استفاده کرد. زمانی که شما از این نوع انتقال آدرس سایت استفاده کنید، غالبا موتورهای جستجو آن را به مثابه ریدارکت 302 به شمار می‌آورند و همانند آن برخورد خواهند کرد.

ریدایرکت یا تغییر مسیر (Meta Refresh)

گاهی اوقات وقتی شما وارد یک صفحه از سایت شده، با این پیغام روبرو می‌شوید: اگر تا لحظاتی دیگر به صفحه جدید منتقل نشدید، روی این دکمه کلیک کنید. این حالت نتیجه اعمال ریدایرکت یا تغییر مسیر (meta refresh) است. این نوع تغییر مسیر کم‌تر مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا قدرت زیادی ندارد که بتواند اعتبار سئوی صفحات یک وب‌سایت را منتقل کند. چنین انتقال مسیری بیشتر در مواقعی کاربرد دارد که مدیران سایت ها بخواهند در عملیات سئوی کلاه سیاه از آن استفاده کنند. برای مدیران سایت هایی که سرعت بارگذاری سایت و نیز سئوی آن‌ها اهمیت زیادی دارد، استفاده از این تغییر مسیر اصلا گزینه مناسبی به شمار نمی‌رود. زیرا باعث کاهش بارگذاری سایت می‌شود و کاربران تمایلی برای ورود به سایت مورد نظر را نخواهند داشت.

تاثیر ریدایرکت یا تغییر مسیر روی سئوی سایت

Redirect را می‌توان راهکاری برای نجات سئوی سایت و جلوگیری از آسیب به آن دانست. بنابراین تغییر مسیر سایت ها به ارتقای رتبه و سئوی سایت مورد نظر کمکی نمی‌کند. همچنین به کارگیری تکنیک ریدایرکت، نمی‌تواند همیشه سئوی سایت را حفظ کند. به همین منظور تا جای ممکن نباید از این تکنیک در وب سایت ها استفاده شود. اما با این حال در برخی شرایط ممکن است چاره‌ای جز این راهکار باقی نمانده باشد. در این صورت توصیه می‌شود که از کد 301 برای انتقال دائمی صفحات سایت استفاده شود. زیرا با اعمال کدهای دیگر، نمی‌توان امیدوار بود که اعتبار صفحات پیشین به صفحات جدید منتقل شود. در این صورت سئوی سایت هم در معرض افت قرار خواهد گرفت.

مساله مهم در ریدایرکت یا تغییر مسیر آن است که باید محتوای صفحه جدید با صفحه قبلی مرتبط بوده و کیفیت لازم را داشته باشد. در غیر این صورت با تغییر مسیر، علاوه بر این که رتبه صفحه قبلی از دست می‌رود، صفحه مورد نظر هم به صفحه جدید منتقل نمی‌شود.

جمع‌بندی

در این مقاله کوشش کردیم تا به بررسی موضوع ریدایرکت یا تغییر مسیر ، کاربردها، انواع و تاثیر آن بر سئوی سایت ها بپردازیم. تغییر مسیر در واقع ترفندی مناسب است که می‌توان تا حدود زیادی با حفظ رتبه، صفحه یا سایت مورد نظر را به صفحه یا سایت دیگر منتقل کرد. توصیه کلی آن است که از این تکنیک به طور مکرر استفاده نشود. زیرا امکان تاثیر منفی روی سئو و افزایش نرخ پرش کاربران وجود دارد. اما برخی از اوقات انجام این روش به دلایلی از جمله بروز برخی ایرادات فنی در سایت یا انجام عملیات بهبود و ساده‌سازی آن، بهترین گزینه است.

نظرات

کاربر عزیز نظر شما در مورد این مقاله چیست؟